Ένα παθολογικό αποτέλεσμα σημαίνει απλώς ότι στο τεστ Παπανικολάου βρέθηκαν μερικά αλλοιωμένα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας. Συνήθως αυτές οι αλλοιώσεις είναι ελαφρού βαθμού και δεν σημαίνουν ότι υπάρχει καρκίνος στον τράχηλο. Πράγματι, πολλές γυναίκες με παθολογικό τεστ Παπανικολάου δεν χρειάζονται καν θεραπεία. Ωστόσο, κάποιες χρειάζονται, και για αυτό όλες οι γυναίκες με παθολογικό τεστ Παπανικολάου, πρέπει να παρακολουθούνται στενά με στόχο να προληφθεί η ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο.

 

Σε ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί να υπάρχουν διάφορα είδη παθολογικών αποτελεσμάτων. ASCUS, ASC-H, LSIL, HSIL. Ο γιατρός θα αποφασίσει τί πορεία θα πρέπει να ακολουθηθεί. Συνήθως επιλέγεται η διενέργεια κολποσκόπησης, και ενός Thin Prep.

 

Τί είναι το Thin Prep;

Το τεστ Παπανικολάου, με τον τρόπο που διεξάγεται, συνδέεται σε ποσοστό 10-50% με ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία οφείλονται σε σφάλματα από τη λήψη του δείγματος, καθώς και σε σφάλματα ελέγχου και ερμηνείας του. Επιπλέον, η ακριβής διάγνωση δυσχεραίνεται από την παρουσία αίματος, βλέννης, φλεγμονής και ακαθαρσιών. Έτσι, αναπτύχθηκε η μέθοδος της κυτταρολογίας υγρής φάσης με φίλτρο (Thin prep), και αποδείχθηκε ότι είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από το συμβατικό τεστ-Παπ. Η συλλογή του υλικού γίνεται από το γιατρό με τον ίδιο τρόπο, αλλά το υλικό τοποθετείται σε ένα φιαλίδιο με μονιμοποιητικό υγρό, όπου ξεπλένεται καλά, ενώ το βουρτσάκι φεύγει μαζί με το φιαλίδιο. Έτσι, τα πλεονεκτήματα είναι ότι μεταφέρονται όλα τα κύτταρα που συλλέχθηκαν, και μονιμοποιούνται αμέσως. Επιπλέον, από το υλικό μπορεί να γίνει εξέταση του HPV-DNA για να ταυτοποιήσουμε εάν πρόκειται για τύπου υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, αλλά και mRNA, για να διαπιστωθεί αν η λοίμωξη είναι ενεργή ή παλαιότερη. Στα μειονεκτήματα καταγράφεται το υψηλότερο κόστος.

 

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει την πιο λεπτομερή εξέταση του τραχήλου, με χρήση ενός ειδικού μικροσκοπίου που λέγεται κολποσκόπιο. Η διενέργεια μιας κολποσκόπησης είναι παρόμοια με αυτήν της λήψης ενός τεστ Παπανικολάου και δεν προκαλεί καμία επιπρόσθετη ενόχληση επειδή το κολποσκόπιο μένει έξω από τον κόλπο. Η εξέταση πρέπει να είναι άνετη για τη γυναίκα και εύκολη για το γιατρό. Πρέπει να γίνεται στο μέσο του κύκλου, γιατί τότε η τραχηλική βλέννη είναι υδαρής, καθαρή και διαφανής. Αλλά για πρακτικούς λόγους, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου. Για την καλύτερη απεικόνιση χρησιμοποιείται διάλυμα οξεικού οξέος, όπου μετά την τοποθέτησή του παρατηρείται το χρώμα, η αγγείωση του επιθηλίου του τραχήλου, και αναγνωρίζονται τυχόν παθολογικές περιοχές.

 

Τι είναι οι βιοψίες;

Στη φάση της κολποσκόπησης μπορούν να ληφθούν και βιοψίες (τεμαχίδια ιστού) από ύποπτες βλάβες στον τράχηλο. Η βιοψία θα σταλεί κατόπιν στο εργαστήριο όπου θα εξετασθεί με το μικροσκόπιο. Κάθε αλλοίωση που θα βρεθεί στην βιοψία θα αξιολογηθεί με σκοπό να βοηθήσει τον γιατρό να αποφασίσει αν απαιτείται θεραπεία ή όχι.

 

Τι ακολουθεί μετά τη βιοψία;

Οι αλλοιώσεις που βρίσκονται στη βιοψία ονομάζονται Τραχηλική Ενδοεπιθηλική Νεοπλασία ή CIN (Cervical Intraepithelial Neoplasia). Αυτές διαβαθμίζονται από CIN 1 έως CIN 3, ανάλογα με την σοβαρότητα των αλλοιώσεων. Η CIN 1 μπορεί να παρακολουθηθεί, ενώ η CIN 2 και 3 πρέπει να ακολουθηθεί θεραπεία.

 

Τι είναι οι θεραπείες;

Οι θεραπείες εφαρμόζονται με σκοπό την αφαίρεση των αλλοιωμένων τραχηλικών κυττάρων, έτσι ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο. Αυτό είναι συνήθως μια πολύ απλή διαδικασία η οποία μπορεί να γίνει στο ιατρείο ενός γυναικολόγου ή στο εξωτερικό ιατρείο ενός νοσοκομείου ή κλινικής.

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι, όλες εξίσου αποτελεσματικές:

  • Κρυοθεραπεία – Η αλλοιωμένη περιοχή καταψύχεται με μια ειδική μεταλλική πλάκα
  • Εξάχνωση με ακτίνες laser – Η αλλοιωμένη περιοχή εξαχνώνεται με ακτίνες laser
  • Ηλεκτροδιαθερμική αγκύλη – Η αλλοιωμένη περιοχή αφαιρείται χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόδιο με λεπτή μεταλλική αγκύλη που θερμαίνεται με ηλεκτρισμό,
  • Κωνοειδής εκτομή – Η αλλοιωμένη περιοχή αφαιρείται με εκτομή ενός τμήματος ιστού από τον τράχηλο σε σχήμα κώνου.
  • Συμπληρωματικά, μπορούν να δωθούν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού (Φυλλικό οξύ, Ψευδάργυρος κ.α.), καθώς και αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής της γυναίκας (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, πιο υγιεινή διατροφή). Αυτά έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στη θεραπεία της γυναίκας, χωρίς όμως να επαρκούν πάντα μόνα τους, χωρίς τις παραπάνω θεραπείες, αλλά και στην πρόληψη των υποτροπών.

 

Τι ακολουθεί μετά την θεραπεία;

Η θεραπεία των αλλοιώσεων του τραχήλου είναι συνήθως πολύ επιτυχής και οι περισσότερες γυναίκες δε θα έχουν πλέον προβλήματα. Ένας μικρός αριθμός γυναικών θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπείες. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχετε τακτικές συνεχείς (ανά 3 έως 6 μήνες) παρακολουθήσεις μέχρι ο γιατρός σας να σας πει ότι μπορείτε να σταματήσετε. Αυτό συνήθως γίνεται αφού έχουμε 2 συνεχόμενα φυσιολογικά τεστ Παπ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υποβάλλεστε σε έλεγχο μια φορά τον χρόνο, εκτός και αν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Οι θεραπείες δεν επηρεάζουν γενικά τη σεξουαλική σας ζωή ή την ικανότητά σας για τεκνοποίηση.

Δημοσιεύθηκε από:
δελφύς
Διαδώστε το:

Σχετικά με τον συγγραφέα

Μονόγραμμα λογοτύπου "δελφύς" Γυναικολογικό Ιατρείο
δελφύς

Δελφύς στην αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η μήτρα. Άλλωστε ετυμολογικά η λέξη αδελφός («α» αθροιστικό + δελφύς, -ύος), είναι αυτός που προέρχεται από την ίδια μήτρα, ο ομομήτριος

Νιώθεις πως μας χρειάζεσαι;

Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Στέλνοντάς μας το email σας, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο για να κλείσουμε ραντεβού στο ιατρείο.