Οι μέθοδοι αντισύλληψης βελτιώνονται σε όλη τη διάρκεια των χρόνων της γυναικολογίας ώστε να μην έχουν σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία.

Έτσι ξεκινάμε, από το αντρικό προφυλακτικό, το οποίο αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο «φραγμού», προστασίας δηλαδή, και προφυλάσσει παράλληλα από τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η συμβουλή μας: να βγάλουμε το προφυλακτικό από τη ζωή μας όταν αποφασίσουμε να κάνουμε παιδιά.

Ας δούμε για συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι. Έχει επιτυχία 99%. Περιέχει συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου και η λήψη του πρέπει να είναι καθημερινή με διακοπή μίας εβδομάδας (αναλόγως τα αντισυλληπτικά). Δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κι έτσι καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε μαζί με το προφυλακτικό. Μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες ή να έχει κάποιες αντενδείξεις. Έτσι, πριν το ξεκινήσετε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας γιατί δεν μπορούν να τα λάβουν όλες οι γυναίκες.

Χάπι προγεστερόνης (mini-pill): Δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα και η  αποτελεσματικότητα του αγγίζει το 99%, αν λαμβάνεται σωστά.

Χάπι της επόμενης μέρας: Είναι μία ορμονική αντισύλληψη που λαμβάνεται σε έκτακτες καταστάσεις, όπως όταν σπάσει το προφυλακτικό ή σε περιπτώσεις βιασμού. Επίσης και εδώ ισχύει ότι πριν το ξεκινήσετε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Ο κολπικός δακτύλιος είναι μία σύγχρονη μέθοδος με αποτελεσματικότητα άνω του 99%. Πρόκειται για ένα ελαστικό εύκαμπτο δαχτυλίδι που τοποθετείται από την ίδια τη γυναίκα στον κόλπο και συγκρατείται εκεί από τους μύες της περιοχής. Δεν γίνεται αισθητός στη γυναίκα αλλά ούτε και στον άντρα κατά τη διάρκεια της επαφής. Αφαιρείται για μία εβδομάδα ώστε να έρθει η περίοδος και στη συνέχεια επανατοποθετείται ο καινούργιος. Περιέχει συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου που εκκρίνονται σε χαμηλές δόσεις. Έχει τις ίδιες παρενέργειες όπως και το αντισυλληπτικό χάπι, αλλά πλεονεκτεί αυτού ως προς τη συμμόρφωση της γυναίκας, γιατί δε χρειάζεται καθημερινή λήψη. Επίσης, δεν επηρεάζεται από τη λήψη άλλων φαρμάκων. Η διάρροια και ο εμετός δεν μειώνουν τη δράση του. Δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές αντενδείξεις.

Παράλληλα, και πολύ διαδεδομένα αποτελούν τα σπιράλ, τα οποία αποτελούν μικρές συσκευές (περίπου στο μέγεθος ενός σπίρτου) και προστατεύουν από πιθανές ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Η αντισυλληπτική τους δράση είναι άμεσα αναστρέψιμη με την αφαίρεση τους και πολύ εύκολη. Αναλόγως του ιστορικού της γυναίκας τοποθετείται στο ιατρείο ή στην κλινική.

Κυκλοφορούν δύο είδη σπιράλ, του χαλκού και της προγεστερόνης, Τα πρώτα έχουν αποτελεσματικότητα 99% και μπορούν να παραμείνουν στη μήτρα μέχρι και για πέντε χρόνια και δεν γίνεται αισθητό κατά τη συνουσία.

Το σπιράλ προγεστερόνης έχει ακριβώς τα ίδια πλεονεκτήματα με το σπιράλ χαλκού, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για να μειώσει τη ροή του αίματος κατά την έμμηνο ρύση, σε  γυναίκες που ταλαιπωρούνται από βαριές αιμορραγίες.

Η τοποθέτησή τους γίνεται από γυναικολόγο, ενώ δεν προφυλάσσουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το μειονέκτημα των σπιράλ  είναι οι μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα για εξωμήτριο κύηση.

Τέλος, οφείλουμε να πούμε, ότι όλες οι γυναίκες ή το ζευγάρι που θα αποφασίσει να λάβει κάποια μέθοδο αντισύλληψης, οφείλει να ρωτήσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου που θα επιλέξει και να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους, ο οποίος θα είναι ο μόνος κατάλληλος να τις καθοδηγήσει και να τις συμβουλέψει σχετικά με την προστασία τους.

Δημοσιεύθηκε από:
δελφύς
Διαδώστε το:

Σχετικά με τον συγγραφέα

Μονόγραμμα λογοτύπου "δελφύς" Γυναικολογικό Ιατρείο
δελφύς

Δελφύς στην αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η μήτρα. Άλλωστε ετυμολογικά η λέξη αδελφός («α» αθροιστικό + δελφύς, -ύος), είναι αυτός που προέρχεται από την ίδια μήτρα, ο ομομήτριος

Νιώθεις πως μας χρειάζεσαι;

Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Στέλνοντάς μας το email σας, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο για να κλείσουμε ραντεβού στο ιατρείο.