Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι ορατά και στις γυναικολογικές επεμβάσεις, η πλειοψηφία των οποίων πλέον πραγματοποιείται με αυτή τη μέθοδο. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική, περιλαμβάνουν μικρές χειρουργικές τομές, και άρα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, περιορισμένο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση. Έτσι, το συνολικό κόστος για την ασθενή και για την οικονομία, είναι μικρότερο.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με πολύ μικρές οπές, διαμέτρου 5 ως 11 mm στην περιοχή του ομφαλού και του εφηβαίου, οι οποίες επιτρέπουν την είσοδο του λαπαροσκοπίου με χρήση ενδοσκοπικής κάμερας, εφόσον η κοιλιακή χώρα έχει διογκωθεί πρώτα με αέριο CO2, για τη διευκόλυνση των χειρουργικών χειρισμών. Η τεχνική αυτή βασίζεται στη σύγχρονη άποψη της παγκόσμιας χειρουργικής για την ελάχιστη δυνατή επεμβατική χειρουργική (minimally invasive surgery). Η αυτοφωτιζόμενη τηλεσκοπική κάμερα και τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία περνούν μέσα στην κοιλιακή χώρα από τις μικρές τομές και αποτελούν ουσιαστικά προέκταση των χεριών του χειρουργού, επιτρέποντάς του να τα χρησιμοποιεί έξω από το σώμα και να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας. Η όλη επέμβαση προβάλλεται σε οθόνες τηλεόρασης, απ’ όπου ο χειρουργός βλέπει και χειρουργεί, και καταγράφεται ψηφιακά.

Η εκπαίδευση στις νέες χειρουργικές τεχνικές αποτελεί υπέρτατη ανάγκη και πρόκληση για ένα νέο χειρουργό. Σε σύγκριση με ένα ανοικτό χειρουργικό πεδίο απαιτεί σύνθετους χειρουργικούς χειρισμούς. Έτσι, ο χρόνος εκπαίδευσης, οι τεχνικές, η συνεχής θεωρητική ενημέρωση αλλά και πρακτική εξάσκηση, αποτελούν επιβεβλημένη ανάγκη για το χειρουργό που χειρουργεί λαπαροσκοπικά. Επίσης, είναι απαραίτητη η ετοιμότητα και η οξυδέρκεια του χειρουργού, να μετατρέψει ένα λαπαροσκοπικό χειρουργείο σε ανοιχτό, σε περίπτωση επιπλοκών ή αδυναμίας συνέχισης αυτού (π.χ. σε εκτεταμένες συμφύσεις). Αυτό σημαίνει, ότι ο χειρουργός οφείλει να έχει την εμπειρία, και σε ανοιχτό χειρουργείο, όπως στο ενδοσκοπικό, ενώ οφείλουμε να θυμίσουμε, πως το λαπαροσκοπικό χειρουργείο μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτό, ενώ το αντίστροφο, όχι.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου.

  • Με τη μεγέθυνση που παρέχει η κάμερα, ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να δει με μεγάλη λεπτομέρεια ανατομικά στοιχεία που με την ανοιχτή μέθοδο δε θα ήταν εύκολο να διακριθούν.
  • Με την αρχική τομή, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όχι μόνο την πάσχουσα περιοχή ή το πάσχον όργανο, αλλά όλη την ενδοκοιλιακή χώρα, π.χ. σε γυναίκα που θα υποβληθεί σε αφαίρεση κύστης ωοθήκης, μπορεί να ελέγξει το ήπαρ, το έντερο κ.λπ.
  • Η απουσία χειρουργικής τομής μειώνει σημαντικά το εγχειρητικό στρες και το μετεγχειρητικό πόνο.
  • Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος συνεπάγεται την καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, την κινητοποίηση και πολλές φορές την έξοδο της ασθενούς από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα της επέμβασης, με αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Κατά δεύτερο λόγο, οι επιπλοκές που έχουν σχέση με την τομή, όπως η λοίμωξη, η διάσπαση ή η μετεγχειρητική κήλη, είναι σπάνιες.
  • Τέλος, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Οι κύριες εφαρμογές είναι:

  • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση για πυελικό άλγος ή για διερεύνηση υπογονιμότητας.
  • Πλαστική σαλπίγγων, αφαίρεση ή απολίνωση σαλπίγγων.
  • Διάγνωση και θεραπεία έκτοπης κύησης.
  • Διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης.
  • Αφαίρεση κύστεων ωοθήκης.
  • Αφαίρεση ινομυωμάτων.
  • Λαπαροσκοπική ολική ή υφολική υστερεκτομή, με ή χωρίς τα εξαρτήματα.
  • Λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας ή του κολοβώματος στον ιεροκοκκυγικό σύνδεσμο, για προβλήματα πρόπτωσης.
  • Λαπαροσκοπικός λεμφαδενικός καθαρισμός πυέλου σε ογκολογικά γυναικολογικά περιστατικά ή σε καρκίνους γεννητικών οργάνων γενικά.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν χειρουργηθείτε λαπαροσκοπικά;

Ως γνωστόν, δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση χωρίς πιθανές επιπλοκές, οι οποίες όμως τίθενται υπό έλεγχο στα χέρια έμπειρης ενδοσκοπικής χειρουργικής ομάδας. Κάθε γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε λαπαροσκόπηση θα πρέπει να γνωρίζει, όπως είπαμε, ότι υπάρχει μία πιθανότητα το λαπαροσκοπικό χειρουργείο να μετατραπεί σε λαπαροτομία (5%), δηλαδή να χρειαστεί να ανοιχτεί το κοιλιακό τοίχωμα εξαιτίας κάποιου τεχνικού λόγου. Μετά το τέλος της επέμβασης, οι ενοχλήσεις είναι ήπιες και οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αναισθησία, και τη χειρουργική θέση. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή.