Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη υποειδικότητα (εξειδίκευση) της γυναικολογίας, η οποία θα βοηθήσει πολλές γυναίκες, στο να απαλλαγούν από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως χαλάρωση των τοιχωμάτων του αιδοίου και του κόλπου και ακράτεια ούρων. Επίσης, βοηθά στις ανασφάλειες που μπορεί να αισθάνονται με τον σεξουαλικό σύντροφο, σε σχέση με την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων.

Πρόκειται για μια ανώδυνη και ατραυματική μέθοδο επανόρθωσης και αναζωογόνησης της αιδοικολπικής περιοχής.  Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από χειρουργικές, αλλά και μη χειρουργικές τεχνικές. Στο άρθρο αυτό, θα αναφερθούμε λίγο περισσότερο στης θεραπείες με ενέσεις υαλουρονικού οξέος.

Οι πιο δημοφιλείς θεραπείες, στις οποίες χρησιμοποιούνται οι ενέσεις υαλουρονικού, είναι οι εξής:

  • Ενυδάτωση του βλεννογόνου του κόλπου, για κολπική ξηρότητα ή κολπική ατροφία (π.χ. σε εμμηνόπαυση, ορμονικές διαταραχές).
  • Στένωση της εισόδου του κόλπου (χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου π.χ. μετά από τοκετούς).
  • Διόρθωση της ακράτειας ούρων από προσπάθεια (ακράτεια στο βήχα και το φτέρνισμα).
  • Διόγκωση του σημείου G (αύξηση της αίσθησης της ηδονής κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού).
  • Ανάπλαση των μεγάλων χειλέων (αποκατάσταση του όγκου των χειλέων λόγω ηλικιακών αλλοιώσεων της αιδοιοκολπικής περιοχής).

Οι προαναφερθείσες θεραπείες αποτελούν μια ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία υπό τοπική αναισθησία, η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο. Χρησιμοποιούνται ειδικά πιστοποιημένα και ασφαλή σκευάσματα υαλουρονικού, με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ειδικά σχεδιασμένα για την αιδοιοκολπική περιοχή, και όχι για το πρόσωπο ή άλλα σημεία του σώματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, και η διάρκεια της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, είναι ως και 12 μήνες.